Skip to main content

EVS Class 2 Ques and Ans on Kinds of Plants

Author Reserves All Rights. Copyrighted Material
Kinds of Plants

Question and answers

  1. What are trees?
    Ans. 
    • Big and tall plants are called trees.
    • They have thick and strong stem called trunk.
    • They live for many years.
    • E.g. mango tree, neem tree, banyan tree etc.

  2. What are shrubs?
    Ans. Small plants with hard and woody stem are called shrubs. They live for many years. E.g rose plants, jasmine plant, tulsi plant etc.

  3. What are climbers and creepers? Write the difference between them?
    Ans. Climbers and creepers are plants with weak stems that cannot stand by themselves.
    • Plants that climb on to other near by plants or objects for support are called climbers. E.g. grapevine, money plant and pea plant.

    • Plants in which the stem grows along the ground are called creepers. E.g. watermelon and pumpkin.

  4. What are annual plants?
    Ans. Plants that live for one season are called annual plants.

  5. What are biennial plants?
    Ans. Plants that live for two seasons or more than one season are called biennial plants.

  6. What are annual plants?
    Ans. Plants that live for very long period are called annual plants.

  7. What are herbs?
    Ans. Small plants with soft stem are called herbs. They do not live for a long period. E.g. mint plant, spinach plant etc.

  8. What are water plants (aquatic plants)?
    Ans. Plants like lotus and water lily that grow in water are called water plants.

Comments

Popular posts from this blog

Procedure For Bhogi Pallu

The 1st day of the 4-day Sankranti festival is celebrated as Bhogi Panduga by the Telugu people. The Telugu word 'Panduga' means festival. This festival has much of social significance than religious importance. It is a festival of family gathering. Telugu people are engaged in many activities on Bhogi / Sankranti day.

Bhogi pallu is one of the main (special) activities of Bhogi day.
What are Bhogi Pallu Bhogi pallu (the Telugu word 'pallu' means fruits) is a special item made of seasonal berries (regi pallu / any available seasonal berries), petals of seasonal flowers / seasonal flowers, currency coins, small pieces of sugarcane, whole Bengal gram soaked overnight and akshantalu (i.e little turmeric powder mixed in rice).
In the evening before sunset, small children of the family below 5 years of age are seated on a chair. The elderly ladies of the family, friends / neighbors who are invited, take hands full of 'bhogi pallu' and place these or pour these on t…

Republic Day Speech For School Principal

Last Update: 12.01.2020

Author Reserves All Rights.

This Republic Day speech would be useful for the school principal to deliver on 26 January.

Vande Mataram!


Esteemed teachers and my dear students

Wish you all a Happy Republic Day!

Today we all have gathered here to celebrate our 71stRepublic Day. On this auspicious occasion I extend my heartiest greetings and good wishes to you all. As we all know about the importance of Republic Day, I need not speak much about this special day. However we need to be grateful to the founding fathers who formulated and drafted an exemplary Constitution of India that has steered India towards progress and development. Due to the untiring efforts of the great leaders / freedom fighters of our nation under oppressive conditions, we / you all are fortunate of being born in independent India. Now we as the citizens of this great nation and you children as the future citizens of the country, need to re-dedicate ourselves to build a stronger and developed …

Bhogi Panduga - The Most Important Festival Of Andhra Pradesh

Bhogi is the most important festival of Andhra Pradesh. It is the 1st day of the 4-day Sankranti Panduga (festival). It is an important social festival of the Telugu people. It is a harvest festival when the farmers express their gratitude to Varuna Deva i.e the god of rains. It is the thanksgiving festival of the villagers. Farmers thank the cattle for being helpful to them.

Day 1 - Bhogi - the festival with Bhogi mantalu, bhogi pallu and many more.
Day 2 - Makara Sankranti with Sankranti muggulu, bommala koluvu etc
Day 3 - Kanuma - the thanksgiving festival celebrated by the farmers
Day 4 - Mukkanuma celebrated with kodi pandelu i.e cock-fight (presently an illegal activity because of the harm it causes to the people involved).
Bhogi Celebrations in Andhra Pradesh Bhogi falls on the 13th / 14th January every year. The day before Makara Sankranti is celebrated as Bhogi. It is a festival of family gathering that brings joy and happiness in the families. The married daughters of the f…