Skip to main content

EVS Class 2 Question and Answers on Living and Non-living things

Copyrighted Material. Author Reserves All Rights. 
Living and non-living things

Questions with long answers

  1. What is environment?
    Ans. Environment means all the things like plants, animals, air, water, soil and hills that are around us. It includes all the living and non-living things around us.

  2. What are living things?
    Ans. Things like plants and animals that have life are called living things. Birds, mango tree, pigeon, cow etc are living things.

  3. What are non-living things?
    Ans. Things that do not have life are called non-living things. E.g. soil, rocks, air, water, hills etc.

  4. What can living things do?
    Ans. Living things can do the following:
    • They breathe
    • They move
    • The eat food and grow
    • Reproduce their own kind. Animals give birth to their young ones or lay eggs. Most of the new plants grow from seeds.
    • They feel.
    • And they age and die.
  5. What non-living things cannot do?
    Ans. Non living things do not breathe, eat and grow, move, feel, reproduce and they do not die because they have no life.

  6. What are natural things?
    Ans. Non-living things that are made by nature (or that occur in nature) are called natural things. E.g. water, air, rocks, stones, hills, mountains etc.

  7. What are man-made things?
    Ans. Non-living things that are made by man are called man-made things. E.g. smartphone, TV, car, bus, toy etc.

Short answer questions

  1. What do we call the things that have life?
    Ans. Living things.

  2. What are mountains, sand, water and air?
    Ans. Natural things.

  3. Name two things that all the living things can do?
    Ans. Eat and breathe.

  4. Name one thing that non-living things cannot do?
    Ans. Move.

  5. Name two man-made things?
    Ans. Book and pencil.

Popular posts from this blog

Procedure For Bhogi Pallu

The 1st day of the 4-day Sankranti festival is celebrated as Bhogi Panduga by the Telugu people. The Telugu word 'Panduga' means festival. This festival has much of social significance than religious importance. It is a festival of family gathering. Telugu people are engaged in many activities on Bhogi / Sankranti day.

Bhogi pallu is one of the main (special) activities of Bhogi day.
What are Bhogi Pallu Bhogi pallu (the Telugu word 'pallu' means fruits) is a special item made of seasonal berries (regi pallu / any available seasonal berries), petals of seasonal flowers / seasonal flowers, currency coins, small pieces of sugarcane, whole Bengal gram soaked overnight and akshantalu (i.e little turmeric powder mixed in rice).
In the evening before sunset, small children of the family below 5 years of age are seated on a chair. The elderly ladies of the family, friends / neighbors who are invited, take hands full of 'bhogi pallu' and place these or pour these on t…

Republic Day Speech For School Principal

Last Update: 12.01.2020

Author Reserves All Rights.

This Republic Day speech would be useful for the school principal to deliver on 26 January.

Vande Mataram!


Esteemed teachers and my dear students

Wish you all a Happy Republic Day!

Today we all have gathered here to celebrate our 71stRepublic Day. On this auspicious occasion I extend my heartiest greetings and good wishes to you all. As we all know about the importance of Republic Day, I need not speak much about this special day. However we need to be grateful to the founding fathers who formulated and drafted an exemplary Constitution of India that has steered India towards progress and development. Due to the untiring efforts of the great leaders / freedom fighters of our nation under oppressive conditions, we / you all are fortunate of being born in independent India. Now we as the citizens of this great nation and you children as the future citizens of the country, need to re-dedicate ourselves to build a stronger and developed …

Bhogi Panduga - The Most Important Festival Of Andhra Pradesh

Bhogi is the most important festival of Andhra Pradesh. It is the 1st day of the 4-day Sankranti Panduga (festival). It is an important social festival of the Telugu people. It is a harvest festival when the farmers express their gratitude to Varuna Deva i.e the god of rains. It is the thanksgiving festival of the villagers. Farmers thank the cattle for being helpful to them.

Day 1 - Bhogi - the festival with Bhogi mantalu, bhogi pallu and many more.
Day 2 - Makara Sankranti with Sankranti muggulu, bommala koluvu etc
Day 3 - Kanuma - the thanksgiving festival celebrated by the farmers
Day 4 - Mukkanuma celebrated with kodi pandelu i.e cock-fight (presently an illegal activity because of the harm it causes to the people involved).
Bhogi Celebrations in Andhra Pradesh Bhogi falls on the 13th / 14th January every year. The day before Makara Sankranti is celebrated as Bhogi. It is a festival of family gathering that brings joy and happiness in the families. The married daughters of the f…