Skip to main content

EVS Class 2 Ques and Ans on Kinds of Plants

Author Reserves All Rights. Copyrighted Material
Kinds of Plants

Question and answers

  1. What are trees?
    Ans. 
    • Big and tall plants are called trees.
    • They have thick and strong stem called trunk.
    • They live for many years.
    • E.g. mango tree, neem tree, banyan tree etc.

  2. What are shrubs?
    Ans. Small plants with hard and woody stem are called shrubs. They live for many years. E.g rose plants, jasmine plant, tulsi plant etc.

  3. What are climbers and creepers? Write the difference between them?
    Ans. Climbers and creepers are plants with weak stems that cannot stand by themselves.
    • Plants that climb on to other near by plants or objects for support are called climbers. E.g. grapevine, money plant and pea plant.

    • Plants in which the stem grows along the ground are called creepers. E.g. watermelon and pumpkin.

  4. What are annual plants?
    Ans. Plants that live for one season are called annual plants.

  5. What are biennial plants?
    Ans. Plants that live for two seasons or more than one season are called biennial plants.

  6. What are annual plants?
    Ans. Plants that live for very long period are called annual plants.

  7. What are herbs?
    Ans. Small plants with soft stem are called herbs. They do not live for a long period. E.g. mint plant, spinach plant etc.

  8. What are water plants (aquatic plants)?
    Ans. Plants like lotus and water lily that grow in water are called water plants.

Comments